Hasse o Elisabets Blogg

Hasse o Elisabets Blogg

Sök träningsblogg

Onsdagsträningen den 22/8-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Mon, August 27, 2007 20:48:36

Ett antal collies och en "Totti" dök tydligen upp på onsdagens lydnadsträning på SSBK smiley

Dom hade visst hamnat i skotträningen även den här gången med blandat resultat.

Då det nu på onsdagarna "bara" är folk med som tränar själva så är det svårt att få information om alla ekipage så jag tror det är enklast att lägga ner bloggandet om onsdagsträningen ett tag. Blir det annorlunda så återkommer jag.

Ett litet förslag till er som tränar: skriv dagbok själva. Det är väldigt bra att ha en dagbok över hur utvecklingen går framåt - och bakåt - då man normalt har svårt att komma ihåg allting. Framför allt har man en tendens att "glömma bort" det som går dåligt och det är ju framför allt det man behöver träna mer på - och kanske annorlunda - för att få bukt med problemet.

LYCKAT TILL i fortsättningen och ni får väldigt gärna maila mig om hur det går för er då jag fortfarande är väldigt intresserade av er allihopa och hur ni utveckals tillsammans med era hundar.

hälsar Cissi med kortisen
cissi.olin @ tripora.se

 • Comments(1)//hasse.rilott.com/#post111

Inte så välbesökt onsdagsträning 15/8-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, August 16, 2007 09:10:09

Gårdagens träning var tyvärr inte så välbesökt, det var bara Hasse och Britt-Marie som var där. Vet att två var och tävlade men var var ni andra?!? Det är väl så att det fortfarande är semestertider så det blir nog mer ekipage i september. Det verkar som om träningen är flyttat till Stockholms Södra BK just nu men jag säger som jag brukar: Variera er gärna smiley

Britt-Marie och Totti var där först och blev drappade av skotträningen som är på SSBK varannan onsdag. Totti tyckte inte det var så kul men han kom i alla fall igång och blev säg själv på slutet.
Hasse hade Victor med sig och det tog en stund även för honom att komma i ordning, mycket spännande var det att titta på smiley Lite trött var han kanske också efter tisdagens ordentliga lydnadspass med en ny instruktör. Håller tummarna för att det ska fungera bra med Lotta och att ni sedan praktiserar det ni lärt er på onsdagsträningarna.

Här tränas det inte regelbundet ännu utan vi försöker träna lite varje dag antingen jag eller Jerker. Han ska ju prova på en lydnadstvå igen så han behöver få ordning på ställandet innan dess. Vi ska ta oss till Emmaboda BK och titta någon kväll för att se hur den verkar. Nybros BK kommer vi att besöka den 2/9 och sedan blir det ett besök på Lessebo BK den 16/9 innan vi bestämmer oss för vilken klubb vi går med i.

Vill även passa på att säga GRATTIS till Annette och Ivan som fick ihop ca: 150 poäng i lydnadsettan i går trots att dom nollade platsliggningen, inte illa smiley Får dom bara ordning på platsliggningen (du vet vad jag har sagt Annette) så kommer det att bli otroliga poäng när dom väl får sitt 1:a-pris.

Cissi med kortisen
www.tripora.se

 • Comments(2)//hasse.rilott.com/#post107

Lydnadsträning 2007-08-01

Onsdags TräningPosted by Cissi Fri, August 10, 2007 07:38:56

Första onsdagsträningen efter vår flytt hade gått bra smiley

Dom var vid Stockholms Södra BK och körde varianten att en tränar i taget efter den gemensamma platsliggningen. Hasse hade börjat med Victor och bara kört massa kontaktövningar. Precis vad dom behöver just nu.

Annette körde lydnadsettans moment med Ivan och var lika säker som vanligt på träningen. Deras stora problem är mattes ovana vid tävling och hennes hemska tävlingsnerver. Får hon bara bukt med dom så ska ettan inte vara några som helst problem.

Det var två, för våra onsdagsträningars del, nya deltagare den här gången. En tjej med en tollare som tydligen var mycket trevlig bekantskap. Dom tränade på vittringsapporteringen vilken tydligen gått lite i baklås. Alla försökte komma med lite råd och tips. Den sista tjejen var en namne till mig smiley perfekt då denna Cissi dessutom var instruktör så var hon väldigt nyttig för alla som var där.

Tyvärr, som ni säkert har märkt, kommer detta ut väldigt sent då vi fortfarande inte har bredband smiley All min tid har i och för sig ändå gått åt till att packa upp men informationen har jag som tur är ändå fått – JÄTTETACK till Hasse!

Nu ville jag ändå få ut det här innan jag glömmer allt så jag skickade detta med Jerker till jobbet så han har lagt ut det åt mig. Visst har jag en gullig man?!?

Cissi med kortisen

 • Comments(1)//hasse.rilott.com/#post105

Onsdagsträning 4/7 2007

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, July 05, 2007 07:50:46

Vi var fem ekipage som samlades till lydnadsträningen den här kvällen. Jag var där för att TRÄNA Trissan den här gången smiley Jerker har börjat sitt jobb i Emmaboda med att vara där tre dagar den här veckan så han kunde inte vara med.

Det gick riktigt bra att träna trots att det var väldigt länge sedan vi tränade på en plan tillsammans. Linförigheten / friaföljet var OK trots att jag går lite för långsamt fortfarande men Trissan är anpassningsbar och sköter sig bra! Inkallning med stå var också klart godkänt. Jag körde med att lägga en boll bakom henne innan jag gick och sedan fick hon ett "varsågod" när hon stannat. Kul tyckte Trissan smiley
Provade även lite ruta och hon vet att hon ska till konerna men riktigt där blir det inte alltid bra. Hon går gärna utanför innan jag hinner få stopp på henne. Men med några fler träningar ska det nog gå att få till det utan större problem.
Bad Hasse och Bettan köra en budföring med Trissan när jag stod bredvid och det gick jättebra smiley Hon gick i mycket god fart utan att alls titta på mig, lovar gott inför Jerkers nästa start i lägre.

Med tanke på att jag tränade själv blev det inte mycket jag såg av dom andra men lite han jag se i alla fall.

Hasse och Eddie tränade på hopp - sitt och det börjar gå bra. Lite mer träning så blir det säkert bra även på tävlingen. Linförigheten var OK om man tar hänsyn till att Eddies mesta konsentration låg på Ivan i stället för på Hasse. Men bra jobbat av Hasse för att ändå få det att fungera smiley Han körde även en budföring mot Bettan och det gick utmärkt trots all störning.

Annette och Ivan såg som vanligt mycket bra ut! Han har en otroligt fin kontakt med henne när dom håller på. Ingångarna var klart bättre i dag än tidigare, börjar bli riktigt raka och fina.
Det märks att dom jobbat mycket med apporten för när andra tränade apportering gick Ivan verkligen igång och ville vara med smiley

Britt-Marie och Totti var inte riktigt på samma våglängd i dag. Hon ville mer än han smiley
Men jag såg i alla fall ett riktigt bra stopp i rutan och ett fint hopp (även om han har svårt att vara tyst just vid hoppet). Det roligaste på kvällen för Totti var ändå när han fick syn på en stor groda som hoppade sin väg. Den var störtspännande tyckte Totti som förföljden den utan att röra den alls smiley

Sandra och Minnie kämpade på med inkallning med stå och det börjar gå bättre. Snart har nog Minnie riktigt förstått att man ska stanna på mattes kommando smiley Här ser man nackdelen med att Sandra valde handtecken på ställandet under gång, men trägen vinner.
Vad som verkligen har lossnat är apporteringen. Hon gjorde en helt tävlingsmässig apportering utan att hålla i Minnie och det gick kanon, jätteroligt att det momentet nu äntligen sitter där det ska smiley Med tanke på det så ska Sandra inte ge upp på "stå-problemet" det löser sig säkert det också bara Minnie får tid på sig.

När alla gav sig av hemmåt blev Trissan och jag kvar en stund. Tränade lite mer frittfölj och gick sedan en promenad. Trevligt att göra det på annat ställe som omväxling. Sedan åkte vi in till Centralen och hämtade Jerker som kom med tåget från Emmaboda. Skönt att få hem honom igen smiley

 • Comments(3)//hasse.rilott.com/#post100

Regnig lydnadsträning

Onsdags TräningPosted by Cissi Wed, June 27, 2007 21:00:48

Ikväll var det ett gäng tappra människor som samlades för lydnadsträning i regnet smiley Vi hade till och med storfrämande i form av Stoffe och lilla Julia 1 år trots det dåliga vädret smiley

Efter lite uppvärming provade vi en platsliggning och det gick kanonbra. Alla fem hundarna låg utan problem trots att det både regnade och var blött i gräset, inte Minnies och Trissans favoritunderlag direkt smiley

Hasse hade Eddie med i dag och körde en del av appellens lydnadsmoment. När det gäller hopp-sitet har han samma problem som övriga, att få ut Eddie från hindret innan han sätter sig. Men med en snusdosa gick det alldeles utmärkt. Linförigheten ser som vanligt riktigt alert ut nu förtiden.

Petra körde först en stund med Malte och när matte är pigg och glad så är Malte det också. Att få till ett 1:a pris till i ettan ska inte vara några problem bara dom bestämmer sig smiley
Baloo hade betydligt svårare att koncentrera sig på matte, det fanns ju så mycket annat att ha koll på. Det som går bäst är hoppet för övrigt behöver dom bara komma ut så han vänjer sig vid allt runt omkring. Petra funderar på att anmäla honom till en kurs i höst för att komma ut och verkligen ta sig för, jag tycker det är en utmärkt idé. Jag och Trissan var ju på kurs redan när hon var 7 månader och jag märker ju idag hur mycket glädje vi hade av den träningen i längden.

Jerker körde mest linförighet men även några korta inkallningar och ett kryp. Han försökte ha henne fokuserad på sig själv hela tiden och det gick riktigt bra. Att hon kröp i ca: 3 meter i den blötan är jag mest imponerad av, även om han använde mycket korv smiley

Sandra och Minnie tragglade på med rutan och nu verkar det äntligen som om Minnie har börjat fatt att det är efter dom första konerna hon ska stanna. På Minnie tror jag verkligen på det här att nöta in varje moment. Sandra provade att köra en helt tävlingsmässig (2:ans) apportering och det var riktigt snyggtsmiley Så skam den som ger sig, fick vi till apporteringen så ska väl rutan och inkallningen med stå också gå att få till, eller hur Sandra?!?

Jag kunde inte helt avstå från lite lydnadsträning jag heller. Först körde jag lite med Ayla som Sandra hade med sig, hon är så söt - har man bara korv så fungerar allt smiley
Dessutom provade jag en ruta med Trissan och det var ganska länge sedan. Jag hade snusdosan första gången men sedan gick hon faktiskt riktigt bra utan den också. Det bör gå att få in den till i slutet på juli så kanske anmäler vi henne till en lydnadstvåa då, vi får se.

Hasse avslutade med att köra en budföring med Jerker som mottagare. Det gick jättebra! Framför allt med tanke på att Eddies fiende nummer 1 gick i gång och skällde som en tok lagom när Eddie var på väg till Hasse som stod åt det hållet. Hasse lyckades få in Eddie ändå och dessutom, efter lite övertalning, att få Eddie att springa tillbaks till Jerker, KANONBRA jobbat grabbar!!
Jerker körde en budföring med Trissan också för att se om hon skulle gå till mig igen eller inte. Den här gången gick det klart bättre så några gånger till innan tävling så kanske det fungerar som det ska igen.

Cissi med kortisen

 • Comments(0)//hasse.rilott.com/#post98

Onsdagsträning 20/6 2007

Onsdags TräningPosted by Cissi Fri, June 22, 2007 11:28:08

Då det bara var 4 stycken hundar på onsdagens träning gjorde vi ett lite annat upplägg. Vi började med en platsliggning sedan körde vi en och en:

Britt-Marie var först ut med Totti och ville ha kommendering av ett kort lydnadsklass 1 program. Jag kommenderade och resten tittade på och efteråt diskuterade vi hur det gått. Totti har en tendens att sätta sig snett men sedan rätta in sig vilken inte blir så bra på tävling. Tipset blev att träna bara ingångar och halter så han lär sig att han ska sätta sig rakt redan första gången. Behövs det så backa ordentligt och hjälp honom att komma rätt. Totti verkar behöva mycket uppvärmning i fråga om att koncentrera sig. Han gick tillexempel mycket bättre i slutet på programmet än i början. Med andra ord, värma upp honom ordentligt med saker där han måste tänka för att få honom koncentrerad och alert.

Blog ImageBlog Image

Nästa par var Annette och Ivan. Dom körde också ett program med kommendering och deras största problem sitter i Annettes inställning till kopplet. Hon tycker det är jobbigt och känns som om dom är på ”koppelpromenad” under linförigheten. Det har ändå blivit bättre än senast och tipset är att Annette själv ”tänker” bort kopplet och går som hon gör när det är fritt följ. Även Ivan sätter sig då och då snett, även om det varierar åt vilket håll han sätter sig snett. Men det är något Annette måste se upp med då han går så otroligt bra för övrigt, vore synd att få neddrag på snett sättande.

Blog ImageBlog Image

Jerker var lite avslagen men han och Trissan körde lite linförighet där Annette kom med ett tips för att få henne lite mer alert. Ta en boll, pyssla om den och gör den spännande, när Trissan kommer upp vid sidan smussla undan bollen och säg fot. När hon går bra och ”väntar” på bollen så får hon den bakåt med ett slut-ord så hon vet att momentet är slut. Fungerade bra och hon blev väldigt pigg och koncentrerad på Jerker. Dom körde också ett kryp där tipset för att få henne att krypa rakt var att träna in henne på vänsterbenet. När vänsterbenet rör sig så kryper hon då blir det automatiskt rakt eftersom annars kryper hon in i benet. Provade med godis precis vid vaden och det gick utmärkt. Så ska dom köra ett tag och sedan ta bort godiset och sist ta bort handen för att tillslut kunna gå helt upprätt och hon ska krypa bra ändå.

Blog Image

Blog Image

Sist ut var Sandra och Minnie som ville köra rutan och inkallning med stå. Men det var så mycket spring i Minnie i dag att hon hade lite för bråttom i allt hon gjorde. Dom fick ändå till några ”stopp” i rutan då Sandra idag var betydligt snabbare framme och lekte med bollen. Tror att detta kan vara en framkomlig väg bara Sandra är lika snabb som Minnie smiley Inkallande med stå var också svårt då ordet ”stå” inte riktigt är befäst ännu. Provade med att Annette stod bakom med en godisbit och då fungerade det bättre. Avslutade med lite apporteringsträning och det gick kanonbra. Minnie har helt klart fattat att ett snabbt och bra gripande av apportbocken ger godis.

Blog ImageBlog Image

Avslutade kvällen med att alla (utom Britt-Marie och Totti som var tvungna att åka då träningen dragit ut mer på tiden än vanligt) körde en budföring. Minnie är inte riktigt säker på ordet ”marsch” ännu men det är på gång. Ivan går bra men behöver träna helt tävlingsmässigt ibland för att få det helt perfekt. Trissan behöver mycket träning på att gå till andra än mig J Man märker att hon normalt bara har tränat budföring med mig och då är det ju mig hon ska ”leta rätt på” även om det är husse i ena änden. Ska försöka komma ihåg att köra en budföring per träning så kanske det snart klickar till i hennes lilla hjärna att det är till mottagaren hon ska oavsett vem det är.

Det blev ganska många fler bilder och dom kommer jag att lägga ut på www.tripora.se så fort jag hinner.

Cissi med kortisen

 • Comments(0)//hasse.rilott.com/#post96

Lydnadsträning 13/6 2007

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, June 14, 2007 08:42:32

Igår var det en lugn och skön lydnadsträning i Lissma.

Hasse hade Victor den här gången och hans största problem nu i början lär bli att få Victor att bara bry sig om husse, inte lätt ska jag säga smiley Men Hasse jobbade på bra och då Victor verkar tycka det är kul att göra saker med husse så koncentrerar han sig faktiskt lite då och då smiley
Redan nu bör Hasse vara noga med att få Victor att sätta sig rakt så han inte får in ett felbeteende. Själva kontakten är inga problem så jag skulle nog börja köra korta sträckor med vändningar och stopp så Victor lär sig var han ska vara exakt.
Hopp över hinder går också riktigt bra. Hassa håller än så länge bara på att få in ordet "hopp" så det är ganska kravlöst just nu vilket behövs i början så Victor bara tycker det här med lydnadsträning är KUL!

Britt-Marie och Totti har verkligen fått till platsliggningen, Totti ligger helt still och är helt fokuserad på matte, bör inte vålla några mer problem.
Totti har en tendeens att skälla en del vid lydnadsträningen men vi diskuterade det och han skäller inte vid tävling så jag tycker inte hon ska bry sig så där jättemycket just nu. Försöka träna fler moment i rad då han verkar gå mer upp i skall under och precis efter "dötiden" som ofta blir på träning. Dessutom träna mycket lugnt och gärna komplicera saker lite så han verkligen får tänka.

Jerker och Trissan tog det ganska lugnt med tränandet då Trissan återigen går på antibiotika då vi tror hon har Borellia. Trissan tyckte i och för sig att busa kunde hon väl ändå få göra men det fick bli lite lugnt även på den fronten smiley

 • Comments(0)//hasse.rilott.com/#post95

Lydnadsträning 6/6 2007

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, June 07, 2007 08:51:11

Vi var ganska många som slöt upp på lydnadsträning trots att det var nationaldagen.

Hasse tränade Eddie i kväll och det gick väl sådär. Eddie var klart störd över Malte och Baloo som var med på träningen för första gångern på länge. Hasse fick verkligen gå in och tala om vem som bestämde vid några tillfällen. Men en del träning fick dom till i alla fall. Bland annat kom han och Jerker på en ny variant att träna framförgående på. Den varianten ska dom prova fler gånger på Eddie så kanske Hasse får till momentet ordentligt.

Jerker och Trissan hade kul ihop och vissa moment gick bra - hoppet börjar sitta och apporteringen gick jättefnt. Där har vi provat ett tips från Annette angående gripandet och det har gett bra resultat även på tugget. Nu är det bara ingången kvar och sågman på bilderna från gårdagen så ser man att Jerker tittar på henne under hela ingången så slutar han med det kanske det blir bättre. Krypet tar dom det sakta med och det går hyfsat.

Sandra och Minnie tränade på rutan och stå vilket grävre en del. Med Minne måste man vara extremt snabb och tydlig för att hinna med och för att hon ska förstå. Jag tror att tragglar Sandra på med ståt så sa vi nog få till rutan också. Apporteringen börjar bli helt klar för 2:an och det är bara så kul med tanke på vad Minnie tyckte om apporten när vi började.

Petra hade dottern med så dom tränade varsin hund. Jag tror dottern kan få till det riktigt bra med Malte bara dom tränar ihop sig, för även om Malte kan så måste dom lära sig förstå varandra och få till momenten tillsammans. Petra körde lite med Baloo och där behövs det mycket kontaktträning i början av passet då han tycker att allt annat är så spännande. Men jag tror även det kan bli bra då jag provade lite kontakt med honom och det var inga större problem även med mig så där är det bara att träna på.

Vi hade kameran med så det blev att antal bilder och dom finns i ett galleri på www.tripora.se under rubriken Träning. Där finns även ett antal bilder från helgens sökträning i ett eget bildgalleri fast under samma rubrik.

Blog Image

/Cissi med kortisen

 • Comments(2)//hasse.rilott.com/#post93

Lagom lugn onsdagsträning 30/5-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Wed, May 30, 2007 21:38:36

I kväll blev det en lagom lugn lydnadsträning med tre hundar.

Uppvärmning och sedan platsliggning som gick utmärkt. Totti låg i två minuter utan att röra en fena och tittade på sin matte alldeles tyst, KANON! När han legat i två minuter gick Britt-Marie och tog upp honom och gick som störning fram och tillbaks framför Eddie och Trissan. Inga problem, de låg snällt sina fem minuter smiley

Jerker och Trissan börjar få bra kläm på det mesta. Hoppet börjar gå fint, hon går ut hyfsat innan hon sätter sig på andra sidan så återhoppet går bra! Krypet jobbar dom på med men tar det lite sakta så hon verkligen ska få in det ordentligt.

Hasse traglar också på med hopp-sittet där han har problemet att Eddie lägger sig på andra sidan i stället för sätter sig. Mycket sitt-träning på håll bör du köra där Hasse! Tänkte inte på att säga det idag.

När det gäller Totti lyckades vi få fram samma okonsentration som på tävling och problemet ligger i själva starten. Mycket och bestämd (sedan positiv) träning på starter blev svaret på frågan! Vi testade en inkallning och fick fram en avvikning mot mig så hon snabbt kunde korrigera och det gav genast resultat. Alltså lär resten komma också om dom tränar med mycket riktad störning.

Idag blir det inte mer skrivet, jag har inte rätta insperationen smiley

Cissi med kortisen

 • Comments(1)//hasse.rilott.com/#post88

Härlig onsdagsträning 23/5-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, May 24, 2007 08:49:20

Denna ljuvliga vårkväll var vi bara tre stycken som dök upp på träningen. Eller om man ska vara korrekt var vi fem stycken från början (Bettan anslöt senare) och fyra hundar men det var bara två och två hundar som tränade ordentligt. Jag var ju som vanligt mest med för att tycka, ha åsikter och hjälpa dom andra smiley Stoffe och Julia var med Sandra som sällskap och jösses vad Julia har blivt stor sedan jag såg henne senast, och riktigt söt var hon också smiley

Vi började med en platsliggning med de fyra tillgänliga hundarna, Ponte, Ivan, Ayla och Minnie. Inga problem från någon om man bortser från Minnies pip, men så länge hon ligger lugt och tryggt bryr sig inte Sandra om den biten.
Då det bara var två som skulle träna ordentligt så körde vi en och en så vi kunde hjälpa varandra. Annette började med Ivan och deras största problem är linförigheten, ser man deras friafölj är det MYCKET bättre. Vi kom tillsist på att det berodde på att Annette tyckte kopplet var så störande. Hon får försöka mentalt "ta av och stoppa undan kopplet" när hon ska tävla och sedan gå som om hon inte hade kopplet i handen. Det fungerade när hon povade på slutet, då kunde hon även röra höger armen lite för att ännu mer känna sig som vanligt. Lite extra träning på detta den tid som är kvar vore nog inte så dumt.
Läggande under gång var kanonfint smiley Inkallningen och ställandet under gång var också bra. Men hon behöver peppa Ivan lite inför inkallningen så han blir lite mer aktiv. När det gällde apporteringen så hade dom samma problem som dom flesta har, svårt att ta en annan apport än den egna. Det gick bättre då Annette provade tippset att ta ordentligt i "pinnen" och snurra den lite i handen samtidigt som hon "pratade glatt" med Ivan. Då tog han den utan att spotta ut den.

Sandra och Minnie började med linförighet och där hade Annette tipset att gå över till frittfölj för att kunna belöna Minnie bakåt då hon drar sig före. Samma tips som Marie A hade när vi tränade för henne förra sommaren men som vi lite "glömt bort". Det man behöver om man ska göra så här är en som står bredvid och säger något så fort hunden går bra och efter det belönar Sandra med att kasta bollen bakom Minnie. Kan nog fungera om vi inte har så bråttom så vi kan ha en tendens att ha Sandra och jag smiley
Sedan körde hon inkallning med ställande och där förädlade Annette varianten med bollen bakom. Man ställer någon en bit bakom och när Sandra är nöjd med Minnies "stå" säger hon "varsågod" och då slänger medhjälparen bollen en liten bit framför sig, vilket blir bakom Minnie och hon får ta den. Det blir en bättre belöning på detta sätt, dels genom att Minnie inte kan fuska och sno bollen även om inte Sandra är nöjd och dels så ser Minnie bollen i rörelse vilket är extra roligt.
När det gällde rutan tyckte Annette att Sandra skulle backa till att göra rutan rolig. Återigen har vi gått lite för fort fram, hmm. Det är verkligen perfekt att få någon med andra ögon som tittar ibland smiley
Fördelen med rutan är att Sandra nu kan träna den hemma på tomten då dom just flyttat till ett radhus, och detta moment behöver nötas in på Minnie.
Efter detta körde Sandra en apportering och där hade Annette ett bra tips på att träna in ett snabbare gripande. Man sätter sig ner och lägger apporten bredvid, när Minnie tar den får hon en korvbit slängd på andra sidan. Sedan gör man om det, väntar tills hon tar upp apporten ordentligt (man kan få vänta länge innan hunden gör det man vill men man MÅSTE vänta ut hunden så den får komma på själv vad den ska göra) och slänger då en korvbit på motsatta sidan. Får man in det här rätt så får man ett mycket snabbt gripande, det som dock krävs är en "korvtokig" hund för att det ska bli bästa resultat

Vid det här laget hade Bettan dykt upp och hon fick vara tävlingsledare på sista platsliggningen. Där hon även passade på att kolla tänderna på Ivan inför kommande tävling, inga problem!

Jerker och Hasse dök upp vid halv nio efter sin utställningsträning. Båda tyckte att den varit kanonbra och var verkligen nöjda med kvällen, kul smiley
Jerker och jag avslutade kvällen med en fika på Bettan och Hasses veranda, trevligt! Eddie och Chicky turades om att få mig att ge dom godis och då jag beklagade mig så konstaterade Bettan bara att "nu ser du hur jag har det med din hund" smiley

Cissi med kortisarna

 • Comments(5)//hasse.rilott.com/#post87

Ingen onsdagsträning 16/5-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, May 17, 2007 08:04:13

Det blev ingen onsdagsträning för oss i går. Tanken var att Jerker och Trissan skulle ha åkt med Hasse och Victor på utställningsträning i stället men tyvärr fick han inte vår bil förrän klockan sju och då var det för sent. Vi hade bilen inne på verkstad för stor-fix inför resan till Småland i dag.

Men Hasse kan ju skriva lite om sin "träning" i går och ifall någon som var på lydnadsträningen igår känner för att skriva något kan den göra det som kommentar på det här inlägget!

Ha en trevlig helg önskar
Cissi med kortisarna
www.tripora.se

 • Comments(2)//hasse.rilott.com/#post85

Lugn och mysig träning

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, May 10, 2007 07:47:29

Igår var vi i Lissma på en trevlig onsdagsträning. Det var riktigt skönt väder och det gjorde att det blev en utdragen träningen blandad med mycket prat smiley
Vi var inte så många där, Hasse med Victor, Britt-Marie med Totti, Petra med Baloo och Malte samt dotter och så jag med både Ponte och Trissan.
Petras dotter körde en del med Malte och det såg piggt och glatt ut. Kan bli ett bra tävlingsekipage av dom om dom tränare ordentligt på det glada sättet.
Hasse och Petra gjorde lite olika saker med sina "ungtuppar" medan Britt-Marie körde mycket lugna kontaktövningar med Totti. Själv gjorde jag bara lite med Trissan. Provade rutan några gånger och jag tror inte den är så långt borta. Körde även ett par korta inkallningar med ställande för att se om hon kom ihåg och det gjorde hon smiley
Ponte fick som vanligt mest vara med och träffa sin "älskling" så han var nöjd han också!

På vägen hem stannade jag och passade på att gå en sväng med hundarna i skogen innan vi åkte hem och kopplade av. Efter ordentlig stretching av foten och lite "rörelser" samt lenande salva så gick det faktiskt att somna utan problem smiley

Cissi med kortisarna
www.tripora.se

 • Comments(5)//hasse.rilott.com/#post83

Trevlig onsdagsträning

Onsdags TräningPosted by Cissi Wed, May 02, 2007 21:48:51

Vi var på Skogås LKK i kväll och körde lydnadsträningen då flera ska tävla där på lördag.
Efter en liten stunds uppvärmning lade vi en platsliggning med de andra som också var där och tränade. Mycket nyttigt att ligga med andra raser också. Några pep liten men alla låg kvar.

Det verkar som om det var en givande kväll för alla. Jerker och Trissan filade på lägres moment inför tävlingen och det såg helt OK ut. Framförgåendet är väl inte riktigt klart, inte heller krypet, men dom tränar på och försöker verkligen.
Hasse och Eddie ser ut att ha kläm på alla 1:ans moment, till och med apporteringen går hyfsat.
Petra behöver vara lite mer aktiv i sitt gående på friaföljet för att Malte ska pigga på sig lite.
Totti var lite si och så idag och Britt-Marie körde en del passivitet vilket såg ut att fungera bra.
Det roligaste i kväll var att se Minnies apportering. I stort sett en hel vanlig apportering med ingång och allt. Det har tagit tid men nu börjar den verkligen sitta där och Minnie verkar dessutom tycka det är kul smiley
Det blev prat om klicker och klickerkurs då Petra varit på en i söndags som var jättebra. Jag tycker det vore kul att gå en introduktionskurs på klicker och det var det fler som tyckte så Petra sulle kolla med en hon kände ifall hon kunde tänka sig att ha en dag med ett gäng "nybörjare".

Vi avslutade med en stunds allmänt prat, mycket trevligt, innan vi åkte hem med ett par trötta hundar. Ponte var med och då hans favorittant var med i början hade han det störtkul även han och men blir trött av att "smöra" också smiley

Cissi med kortisarna
www.tripora.se

 • Comments(0)//hasse.rilott.com/#post81

Extra nyhet ....

Onsdags TräningPosted by Cissi Sat, April 28, 2007 18:19:57

Fick precis veta att på lydnadstävlingen i går hade Britt-Marie uppnått sin målsättning och genomfört hela tävlingen. Som grädde på moset hade Totti legat hela platsliggningen utan att pipa = 10 poäng!
JÄTTEGRATTIS smiley

önskar
Cissi

 • Comments(2)//hasse.rilott.com/#post79

Lydnadsträning i Lissma 25/4-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, April 26, 2007 08:55:19

Så var det dags för årets första träning i Lissma.
Det märktes verkligen på hundarna att det var ett nytt ställe, mycket nytt och annorlunda störningar. Det märktes att det var väldigt nyttigt att vara på ett nytt ställe, alla förarna hade problem innan de fick samma fina kontakt med sina hundar som de brukar ha. Men tillslut lyckades alla prestera nästan mer än vanligt.

Hasse och Eddie börjar helt klart få kläm på det här med lydnadsträningen, även om Hasse tittade lite väl mycket på sin hund under linförigheten i dag. Övriga moment gick också bra, till och med 1:ans apportering fungerar även om det bara är i två sekunder. Men det är bara att "tjata" så kommer längden Eddie håller i apporten så småningom. En sak som Jerker och jag såg när vi tittade på bilderna men ingen tänkte på då under själva träningen är att Hasse använde fel hand vi apporteringen. Tänk på det Hasse att använd vänster hand!!
1:an hopp fungerar utmärkt:

Blog Image

Jerker hade lite problem i början att få Trissan tillräckligt koncentrerad men han jobbade bra med henne så tillslut gick hon riktigt fint. Alla lägre-momenten börjar fungera bra för dom nu utom krypet och framförgåendet. Där behövs det mycket mer träning. Om dom tränar varje dag kommande vecka kan de kanske få till momenten så han får betalt.

Sandra och Minnie kämpar på med rutan och apporteringen inför en start i 2:an så småningom. Hon har börjat få till stå-kommandot så nu gäller det bara att få Minnie att förstå att det är mellan konerna hon ska vara. Sista försöket gick bra så där ska vi börja nästa gång så kanske vi kan komma en bit framåt. Apporteringen börjar komma. Sandra har delat påå momentet i två delar och varje del börja så sakta fungera bra. Om några gånger kan vi nog prova att sätta ihop momenten och se vad som händer.

Britt-Marie och jag pratade en hel del om hur hon ska få Totti att lugna ner sig och bli mer säker på exakt var han ska vara i sin position. Lugnande, handfast kontaktövningar. Jag tycker att dom fick till det riktigt bra på slutet. Men på Totti behövs det mycket lugnande koncentrationsträning i början av passet för att hamna på rätt nivå för att träningen ska ge något. Dom har så fin kontakt trots Tottis uppskruvenhet så jag tror nog det ska bli bra tillslut bara Britt-Marie är lugn och konsekvent.

Det var överlag en härlig kväll med bra träning för alla. Enda nackdelen var att vi glömt myggmedlet, det måste man komma ihåg när man ska vara i Lissma.
Nästa onsdag blir det träning på Skogås LKK klockan 19.00 då några ska tävla där den 5/5. Men sedan flyttar vi nog tillbaks till Lissma igen för ett antal gånger då den nya typen av störning är nyttig.

Cissi med kortisarna
www.tripora.se

 • Comments(3)//hasse.rilott.com/#post77

Träning SSBK 18/4-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, April 19, 2007 08:35:25

Tyvärr kunde jag inte vara med på onsdagens träning men jag hörde att det gått hyfsat för de flesta.
Hasse och Eddie slipade lydnadsformen inför tävlingen på lördag och det hade sett bra ut sa Jerker. Både budföringen och framförgåendet såg bättre ut än på länge. Linförigheten, läggande under gång och inkallningen var lika bra som de senaste gångerna så där lär det inte bli några större problem. Problembarnet apporteringen är inget att göra åt och hopp-sittet vet jag inte om han körde.

Sandra och Minnie hade tränat bra och det såg tydligen ut som om Minnie var mer närvarande i dag smiley Britt-Marie hade haft en del problem med Tottis livlighet. Han går igång i "hundraåtti" på både godis och lekbelöning. Jag underade lite i går kväll och har några tankar jag tänker ta med Britt-Marie nästa gång så får vi se vad hon tycker om dom. Tror att det kan vara värt att prova lite annan infallsvinkel på Totti och se hur han reagerar på det. Jerker hade inte sett så mycket av varken Sandra eller Britt-Marie så det blir inte så myckt skrivet om er i dag smiley

Jerker hade provat lite längre linförighet och det hade gått utmärkt. Han provade även lite fritt följ inför framförandet i vissa moment men det går inte riktigt lika bra. Däremot gick både hopp-sittet och framförgåendet riktigt bra i andra försöket. När det gäller hopp-sittet ska han nog enbart träna med att kasta föremål första gången då hon tydligen fungerar jättebra på det. Att han sedan inte gör det en gång på tävling tror jag inte gör något utan han lär få ut henne från hindret ändå.
Krypet hade gåt bra det med och även ingången i inkallningen hade fungerat.

Mita med collien Nova och sin nya shelt-kille hade varit där också. Kul att du kom fast du har så långt att åka smiley Jerker hade passat på att göra en budföring mot den för Trissan relativt okände Mita. Det hade gått kanonbra!

Är det någon som vill fylla på med fler saker som hände så är ni varmt välkomna att göra det i "Kommentarer"

Cissi med kortisarna
www.tripora.se

 • Comments(2)//hasse.rilott.com/#post74

Filmad lydnadsträning 11/4-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, April 12, 2007 19:46:16

Så var det dags att få se själv hur långt man kommit i lydnadsträningen.
Britt-Marie upplät sin tomt och sitt hem för denna aktivitet så vi direkt efteråt kunde se och kommentera allt tillsammans.
Hasse och Eddie var nog det ekipage där framför allt föraren skötte sig bäst. När man ser på video så här så ser man verkligen hur mycket bättre Hasse har blivit. Han går på ett mer energiskt och upprätt sätt som gör att Eddie går en bättre och alertare linförighet. Hasse har även arbetat bort många av sin kroppsliga dubbelkommandon men får ändå Ediie att göra det han ska, BRA! Där det fortfarande saknas lite är på hoppet och på apporteringen men de är verkligen på väg åt rätt håll. Mycket träning på framför allt hoppet den närmsta tiden behövs dock, att få Eddie att verkligen gå på ordet hopp och inte som det blev lite av nu - på en "armviftning" smiley

Minnie var ganska frånvarande under delar av filmningen medans hon var riktigt bra under andra delar. När dt gäller linförigheten kom vi på när vi såg filmen att Sandra går med vänsterarmen helt stelt. Däremot använder hon den vid halter och får i och med det ett dubbelkommando. Hon ska prova att röra den precis som vanligt så får vi se om det kan bli bättre. Apporteringen börjar gå riktigt bra men där saknas det en del både från Minnies och Sandras sida men det ska nog inte vara några problem att få till även det sista. När det gäller hopp-sittet behöver Sandra få in bättre avstånd från hindret både för sig och Minnie. Mer träning att få bort Minnie från hindret innan hon sätter sig behövs. På fjärrdirigeringen har Sandra lyckats få in ett dubbelkommando med ett ben när Minnie ska sitta, inte bra - bara att jobba bort.

Totti har kanonfin kontakt med Britt-Marie under linförigheten men hans position lämnar en del över att önska, likaså sättandet. De behöver träna mycket på positioner och raka sättanden. Linförighet utmed en vägg rekomenderas, då kan inte Totti flyta ut så mycket som han kan göra mellan varven nu och även sättandet måste bli rakt för annars tar han i väggen. Det Britt-Marie bör tänka på är att gå lite raskare så att tempot blir bättre för Totti. Tottis apportering var riktigt fin om man bortser från ingången men det bör hon träna separat då det verkar vara lite svårt med ingångarna över lag. Läggande och ställande under gång var jättefina så där behövs bara framförandet bättras på lite och det har ju med linförigheten att göra.

Jerker och Trissan hade lite struligt i början på linförigheten men när hon väl insåg att hon skulle träna lydnad på de här konstiga stället så blev det bättre. Jerker går betydligt bättre nu än när han började, lite stel kanske men inga kroppsliga dubbelkommandon vilket är utmärkt. De provade även ett kryp och början var riktigt fin, tränar de på ordentligt (det vill säga helst lite varje dag) så kommer hon säkert att kunna krypa den 6:e så hon i alla fall får betalt! Hopp-sittet såg riktigt bra ut. Apporteringen gick bra fram till ingången. Hon gick ut fint och tog apportern direkt utan tjafs men sedan var ingången mindre bra. Hon går förbi och sedan när hon kommer in så sätter hon sig lite snett bakom. När hon gör det försöker Jerker "rädda" det hela med någon form av nigning som jag inte tror hjälpte smiley Britt-Marie hade ett bra tips där på hur han kunde stå för att kanske bli av med sättandet snett bakom, stå lite mer "hösäcks-betonat". han ska hem och prova. Det Jerker överlag behöver tänka på är att vara tydlig, både när det gäller rösten och kroppen så Trissan verkligen förstår vad det är han vill.

En mycket nyttig och rolig kväll som blev betydligt senare än vanligt då fikat och filmtittandet tog en bra stund. Men alla var överens om att det här var jättenyttigt och ska göras fler gånger.
Jerker kommer att göra klar filmen så fort han hinner så alla kommer att få tillgång till allas delar om man vill det.

Cissi med kortisarna
kvällens tävlingsledare

 • Comments(1)//hasse.rilott.com/#post73

Träning hos Britt-Marie för lydnadsgänget

Onsdags TräningPosted by Hasse J Sun, April 08, 2007 15:25:19

Hej, Välkomna hem till mig för onsdagsträning och videofilmning.
Med tanke på ljuset kanske det vore bra om de som kan kommer en kvart tidigare, 18.45, så kommer vi igång med filmningen lite tidigare.
Vägbeskrivning till XXXXXXX, Hägersten:
Om du kommer E4 norrifrån: passera avfarten mot Hägerstensåsen och sväng av nästa, mot Västertorp. Följ vägen (Personnevägen) rakt fram en bra bit, åk under Hägerstensåsens T-banestation. Efter 30-skylten kommer ett dagis på vänster sidan och en minigolfbana på höger. Då ska du svänga nästa vänster. Sväng första vänster igen och sedan andra vänster). När vägen delar sig ska du hålla till höger Följ vägen genom en U-kurva. När vägen nästan är slut ligger tre röda tegelhus på höger sida. Nummer xx är det första av dem.
Vi är på baksidan och filmar.
Om du kommer E4 söderifrån: Passera avfarten mot Mälarhöjden och sväng av nästa, mot Älvsjö, Västertorp. Följ skyltarna mot Västertorp och sväng höger vid trafikljuset och sedan höger i rondellen. Kör över E4:an och sväng vänster där vägen tar slut. Då är du på Personnevägen och fortsätter enligt beskrivningen ovan. Om kommer från Älvsjövägen (271:an): När du kommer fram mot E4:an följer du skyltarna mot Västertorp. Håll högerfil och passera flera trafikljus innan du tar höger i rondellen, kör över E4:an och sedan svänger vänster in på Personnevägen. Se ovan för fortsättningen.
Hoppas ni ska hitta. Kör ni vilse så ring xx xx xx, så ska jag försöka lotsa er rätt.

Välkomna Britt-Marie

 • Comments(1)//hasse.rilott.com/#post70

Lydnadsträning SSBK 4/4-07

Onsdags TräningPosted by Cissi Wed, April 04, 2007 22:39:27

Så var det återigen dags för en trevlig lydnadsträningskväll.
Det är jättekul att se Jerker och Trissan träna, de har verkligen gått framåt den sista tiden. Linförigheten ser kanonfin ut och resten börjar komma det också. När det gäller apporteringen börjar gripandet bli bättre men ingången är inte bra. Han ska träna mer rena ingångar och försöka få till en utmärkt ingång utan apport då borde den ju bli bättre även med apporten.

Hasse och Eddie tränade hoppet och där måste Hasse lära sig att bara säga "hopp". Annars börjar det momentet sitta lite bättre nu. Inkallningarna går också bra med ett helt OK tempo och bra ingång. Linförigheten fungerar bra när Hasse skärper sig och går rak och engagerat, då engagerar sig även Eddie, bara att träna på.

Petra körde som vanligt med båda sina grabbar och med Malte måste hon bara bestämma sig vad hon vill. För gör hon det så blir hon mer engagerad och då blir även Malte det vilket innebär att allt gåt mycket bättre. Vi får se om de anmäler till Skogås eller om det blir Baloo hon kommer att satsa på framöver. Baloo håller bara på att vänja sig vid att strunta i allt annat och bara bry sig om matte när hon säger det, inte lätt när man är en lättflörtad ung hane smiley

Britt-Marie provade en annan variant på rutan med Totti och den fungerade riktigt bra. Han gick in bra till sin target och stannade, då klickade Britt-Marie och gick dit och gav honom godis, det verkade fungera bra. Deras linförighet ser också ut att fungera fint. Totti har lite fel position vilket gör att han sätter sig lite snett, men de har kanonfin kontakt och han anstränger sig verkligen att gå bra så de är verkligen på rätt väg.

Sandra och Minnie har inte tränat så mycket i mellantiden då Sandra och Stoffe köpt radhus och sålt sin lägenhet sedan förra onsdagen. Så vi började med att försöka ändra Sandras kommando på "stå" från handtecken till ord och det gick riktigt bra. Efter bara fyra försök så hade Minnie fattat i alla fall lite att hon nog skulle stanna när matte sa stå. Vi provade lite varianter på rutan, dels att jag stod i rutan med en boll som vi lekte med när hon kom dit. Efter några gånger kunde vi lägga bara bollen i rutan och hon gick ändå dit. Sandra provade även att ha bollen i handen och gå sakta mot rutan och då gick Minnie självmant in i rutan och då blev det ordentlig lek. Tror att de ska fortsätta att variera rut-träningen lite så här så kommer säkert poletten att trilla ner på Minnie snart.
De körde även apporteringen och nu fungerar det bra att Sandra sätter Minnie ner, slänger apporten och när den landar säger hon "apport". Minnie springer ut, tar apporten och springer tillbaks till Sandra, kanon!

Ponte var med och viggade godis av de han kunde, framför allt var Bettan målet för hans ansträngningar och det gick riktigt bra. Vem man ska berömma vet jag inte, Ponte för hans idoghet eller Bettan för att Ponte har lyckats dressera henne så pass bra, hmmm smiley

Cissi med kortisarna
www.tripora.se

 • Comments(2)//hasse.rilott.com/#post69

Härlig kvällsträning i solnedgången

Onsdags TräningPosted by Cissi Wed, March 28, 2007 21:24:07

Vad skönt det är att kunna träna på kvällen och det fortfarande är ljust ute! Alla verkade klart mer motiverade att träna i kväll jämfört med förra gången tillexempel. I och för sig kanske det även kan ha att göra med att några är anmälda till tävlingar och behöver bli lite mer seriösa i sin träning smiley

Jerker och Trissan har kommit långt i sin träning tycker jag. Linförigheten börjar se tävlingsmässig ut, samma sak med apporteringen. Läggande under gång såg jag inte, däremot såg jag framförgåendet och där har de en del kvar. Det verkar som hon börjar förstå ordet ”före” men det är fortfarande väldigt vingligt och lite stressat. Men fortsätter de att träna som de gör nu lär de i alla fall få poäng på en tävling och det är bra så tycker jag.

Hasse hade bara Eddie med sig i dag för att kunna koncentrera sig mer på deras träning. Dessutom var Victor på kurs i går så han kunde gott vara hemma och ta det lugnt idag.
Jag tycker att deras linförighet helt klart är på bättringsväg. Hasse är mer engagerad och går rakare i ryggen nu vilket gör att Eddie också engagerar sig och går bättre. Eddies läggande under gång är lite segt så jag föreslog att de skulle prova samma variant som Jerker kör med Trissan. Peppa upp honom lite och sedan säga ”ligg” då blir det oftast ett snabbare läggande, fungerade utmärkt även på Eddie.

Sandra och Minnie körde linförighet som såg riktigt bra ut bortsett ifrån att Minnie går lite långt fram. Sandra kortade av kopplet en hel del och då gick det bättre, hon får köra så ett tag och berömma när Minnie går där hon ska.
Provade lite nya varianter på rutan då Minnie inte förstår att det är konerna som hon ska vara innanför. Vi får fortsätta lite varierat ett tag så får vi se om det lossnar.
Apporteringen såg riktigt bra ut. Trots att de inte kört på flera veckor kunde Sandra sätta Minnie, kasta apporten och sedan säga apport när den landat. Minnie gick jättefint ut och tog den, hon har även förstått att det är i mattes hand apporten ska vara, bra!
De körde även lite hopp-sitt där Sandra hade en tendens att använda hela kroppen som kommando i stället för bara hopp, men det fungerade även när hon stod still så det är bara att tänka sig för nästa gång.

Britt-Marie och Totti såg jag inte mycket av mer än när det provade rutan och han börjar bli riktigt säker på sin target-puck. Han går in i rutan och stannar med tassen på pucken tills matte klickar, såg fint ut, och sedan får han bollen. Kan kanske tycka att Britt-Marie bör slänga bollen över honom eller till honom inte snett bredvid sig, han verkade då få en tendens att gå åt vänster i stället för till rutan då bollen ju hade kommit där. Vi får se hur det går nästa gång.

Vi avslutade med en budföring och där var det ömsom vin ömsom vatten. Eddie har inte riktigt förstått kommandot ännu så där är det bara att träna på, Trissan satsade mer på en terv som var en bit bort än på mottagaren så där behövs mer fokus. Totti gick inte så lång sträcka men verkar ha snappat ordet ”marsch” och kommer fint in och sätter sig med bara lite hjälp första gången, andra gången satte han sig bara på kommandot ”fot”. Minnie börjar också förstå kommandot så där är det bara att träna vidare

 • Comments(3)//hasse.rilott.com/#post65

Träning SSBK 21/3 2007

Onsdags TräningPosted by Cissi Thu, March 22, 2007 10:30:24

Så var det dags för den första träningn på SSBK på väldigt länge.
Typiskt nog så var Jerker upptagen just i kväll men då man har snälla kamrater fick jag ändå möjlighet att komma till träningen. Hasse och Bettan hämtade mig vid kvart i 7 så vi var på plats ganska precis 7. Tyvärr var den plan vi brukar använda upptagen beroende på att stora planen var avspärrad så vi fick gå upp till den övre planen. Inte lätt, och lång tid tog det men jag tog mig upp tillslut.

Kul att se alla träna i utemiljö igen smiley Hasse körde omväxlande med Eddie och Victor. Victor börjar verkligen förstå att det är husse som är den roliga även om det händer väldigt mycket runt omkring. Visst tappade han bort sig ibland men Hasse jobbade på bra så Victor engagerade sig i alla fall till största delen, bra jobbat!!
Med Eddie måsta Hasse sätta igång lite allvarligare då de planerar både en söktävling och en lydnadsetta i vår.
Petra körde som vanligt båda sina herrar och vi diskuterade lite hur hon skulle lägga upp apportträningen på framför allt Baloo.
Helena och Hedda var också med på träningen idag liksom en tjej med en blandras som precis har börjat kurs med den. Hon var med för att få lite vana att jobba även om det är massa andra störningar.
Vi avslutade med en budföring för Hedda, Eddie och Malte. Den gick bra, även för Malte som inte riktigt kan kommandot March ännu men är på god väg.

När jag kom hem var både jag och foten helt slut, men kul var det att få vara med smiley även om jag idag märker att foten är betydligt mer svullen och öm. Har varit ute en kort sväng med Ponte för att röra igång foten och det gick, men sämre än i går. Ska vara noga att göra rörelserna ofta idag så kanske stelheten och svullnaden släpper fortare.

Cissi med kortisarna

 • Comments(5)//hasse.rilott.com/#post61
Next »